MENU

Kalendarz internetowy

W roku 2021 Dzień Grilla przypada na 2 maja (niedziela)


Dzień Grilla obchodzony jest 2 maja i jest świętem o charakterze międzynarodowym, bo któż nie lubi grillowania? 
 
Majóweczka 
 
W Polsce na początku maja wszyscy dobitnie „świętują” długi majowy weekend przypadający w związku z dwoma świętami rangi państwowej – Święta Pracy przypadającego na 1 maja oraz Święta Konstytucji 3 maja. Ale nie każdy wie, że pomiędzy tymi ważkimi Świętami państwowymi mamy „świecką tradycję” czyli drugomajową okazję do grillowania. Zatem można by rzec, że dzień grilla niejako zahacza o dwa okalające święta tworząc zacną okazję do rozpalenia grilla. 
W weekend majowy wszyscy miłośnicy rusztu rozpoczną świętowanie zajadając się pysznym grillowanym mięskiem i popijając go zimnym piwkiem – zgodnie z tradycją. Zorganizowanie majowego grilla to świetna okazja do spotkań członków rodziny, tych bliższych i dalszych, przyjaciół a także rzadziej możliwość zaproszenia dawno niewidzianych znajomych.  
 
Gdzie grillować? 
 
Najpopularniejszymi miejscami do grillowania są działki, ogródki, plaże nad jeziorem czy specjalnie wyznaczone strefy w parkach miejskich. Co ciekawe, w Warszawie sławę zyskują również nadwiślańskie schodki, gdzie pod wieczór nadciągają tłumy warszawiaków wyposażonych w tzw. grille jednorazowe, kiełbachę i rozmaite sosiki, do tego wystarczą frytki kupione na targu, ogóreczek jako zakąska i można biesiadować. Nie wszyscy Warszawiacy są zadowoleni z takiego obrotu sprawy, zwłaszcza ci mieszkający nieopodal Bulwarów, gdyż takie zabawy potrafią się przerodzić w całonocne libacje zakłócające spokój mieszkańców, nie mówiąc już o niebezpieczeństwie zaprószenia ognia…  
 
Ponadto, wszyscy, którzy planują organizować lub wybrać się na grilla, powinni również pamiętać o tym, aby zapoznać się z regulaminem miejsc publicznych, w których chcą się zabawić. Istotne jest również, ażeby pod wpływem alkoholu nigdy nie korzystać z kąpieli wodnych, a także dbać o to, aby po imprezie zostawić po sobie porządek. Może gdyby wszyscy „grillowicze” umieli się zachować to wtedy byłoby większe społeczne przyzwolenie na tego typu imprezy. 
 
 
Sport narodowy Polaków 
 
Grillowanie, to obok piłki nożnej i tenisa, ulubiony sport narodowy Polaków. Z tego powodu ostatnimi latami pojawiają się tzw. niedzielni amatorzy grillowania, którzy wykorzystują do tego procederu swój balkon, co wielu mieszkańców bloków uznaje za nadzwyczaj nietaktowne i jest to przyczyna wielu sporów sąsiedzkich.  
I chociaż grill węglowy wciąż pozostaje najbardziej popularny wśród miłośników tego rodzaju potraw, coraz większym zainteresowaniem cieszą się potrawy przyrządzane po prostu na grillowanych patelniach lub w piekarnikach z funkcją grillowania. Tego rodzaju grill może stanowić zdrowszą i łatwiejszą alternatywę dla tradycyjnego grilla albo gdy pogoda w majówkę kompletnie nie dopisuje a wiadomo przecież, że dzień święty trzeba święcić. W przypadku piekarników lub patelni grillowych trudniej o przypalenie potrawy, co wpływa bardziej pozytywnie na zdrowie. 
 
Jak korzystać z grilla? 
 
Z jednej strony grillowanie wydaje się dosyć banalne, ale z drugiej strony ten, kto próbował tego typu zabaw wie, że bez należytego przygotowania i podstawowej wiedzy, można – zamiast degustacji pysznego jedzonka – oblizać się smakiem. Po pierwsze, należy grill odpowiednio rozpalić. Ważny jest także fakt, że mięso nie jest pieczone na żywym ogniu tylko na żarze. Mięso nie będzie wtedy spalone na czarno, a upieczone. Bezpośredni kontakt mięsa z ogniem przyczynia się do wytwarzania szkodliwych dla zdrowia związków. Warto więc piec mięso na tackach. 
 
Bardzo ważne w samym grillowaniu są również marynaty i odpowiedni dobór przypraw. Sosy i marynaty to kwintesencja smaku grillowanych dań. Warto więc mięso przygotować dzień wcześniej, aby przeszło smakiem ziół.  
 
Czy grill może być fit? 
 
Grill kojarzy się najczęściej z ociekającymi tłuszczem mięsnymi potrawami. Aczkolwiek to tylko stereotypy, a fani grilla nie muszą wcale rezygnować ze swoich upodobań, jeśli chcą przejść na dietę i praktykować zdrowy tryb życia. Potrawy z grilla mogą być również w wersji fit oraz wegetariańskiej. Jak to się mówi – dla chcącego nic trudnego.  
 
Grillować można w zasadzie wszystko – istne „sky is the limit”. Aby zrobić zdrowego grilla, powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobrej jakości produkty. Dietetyczne dania z grilla to np. grillowane warzywa, ryby lub nietłuste mięsa. Marynaty i przyprawy najlepiej przygotowywać własnoręcznie, unikając gotowych mieszanek przeznaczonych na grilla. Przygotowując marynatę warto dodać do niej zioła, które mają działanie przeciwutleniające. Ponadto zmniejszy to działanie szkodliwych związków wydzielających się podczas obróbki termicznej. Ponadto należy unikać przypiekania potraw. Do grillowania najlepiej stosować specjalnie do tego przeznaczone tacki i folie, które zabezpieczą potrawy przed ogniem.

© Copyright 2011-2021 by Kalbi.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.