Dzień Kabanosa

W roku 2024 Dzień Kabanosa przypada na 26 lutego (poniedziałek)

Kabanos to szczególna przekąska, którą znajdziemy na polskich stołach podczas wielkich jubileuszy, podczas oglądania filmów, kibicowania ulubionym sportom oraz w czasie każdej mniejszej lub większej podróży. Można śmiało powiedzieć, że kabanos stał się nieodłącznym elementem naszego życia i dzisiaj z wielkim apetytem zajadamy się nim w każdej sytuacji.

Co sprawia, że kabanos jest tak popularny?

Oczywiście jego wyjątkowy smak, dostępność w wielu wariantach, a przede wszystkim jego uniwersalność i brak potrzeby przechowywania w lodówce. Dzięki temu paczkę kabanosów możemy mieć przy sobie zawsze. Nieważne, czy spędzamy czas w domu, czy zdobywamy najwyższe szczyty. Latem, zimą, wiosną i jesienią, w Polsce i w każdym kraju świata. Kabanos Tarczyński stał się symbolem, z którym z dumą podróżujemy się i dzielimy pokazując to, co w Polsce mamy najlepsze.

Co kryje się pod nazwą kabanos?

Sucha, cienka i doskonale wysuszona kiełbaska, która swój uwielbiany smak uzyskuje dzięki kruchości mięsa oraz sposobowi jego suszenia oraz wędzenia. Tradycyjne kabanosy produkowane były z mięsa wieprzowego, ale dzisiaj bardzo popularne są również ich warianty drobiowe, jak również smakowe. Kabanosy chilli, serowe i wiele innych. Odmian jest tyle, ile preferencji smakowych. Kabanosy mają też swoją odmianę roślinną, która jest stworzona dla osób preferujących diety wegańskie i wegetariańskie.

Polskie kabanosy zostały wpisane przez Komisję Europejską do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS).

Dlaczego świętujemy 26 lutego?

Najsłynniejsze polskie kabanosy to oczywiście te marki Tarczyński. To właśnie 26 lutego datuje się dzień założenia firmy, dzięki której możemy delektować się smakiem ulubionej, narodowej przekąski. To właśnie tego dnia wszyscy chętnie sięgamy po kabanosy, ale ich smakiem możemy cieszyć się codziennie.

Kabanosy Tarczyński


Nietypowe