Dzień Mleka

W roku 2021 Dzień Mleka przypada na 1 czerwca (wtorek)

Do święta pozostały jeszcze 243 dni co stanowi 8 miesięcy i 1 dzień.

1 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Mleka, czyli World Milk Day. Mleko prawie na całym świecie stanowi ważny składnik codziennego jadłospisu. Mleko jest bogatym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych. Produkty mleczne zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E. Do ważnych składników mineralnych należą potas, magnez, fosfor oraz cynk. Dlatego mleko oraz przetwory mleczne powinny być codziennie spożywane, zarówno przez dzieci jak i dorosłych. 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego zaspokaja dziennie zapotrzebowanie organizmu na wapń. Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który stanowi budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, płuc i innych narządów wewnętrznych. Wapń wraz z witaminą D zapobiegają pojawieniu się osteoporozy, która prowadzi do zwiększonej podatności na złamania.  
 
Mleko spożywane jest na całym świecie. Według raportu na Foodsci.ca na pierwszym miejscu znajduje się Finlandia w rankingu państw o największej liczbie konsumentów mleka krowiego i przetworów mlecznych. Przeciętny obywatel tego państwa spożywa ponad 180 litrów mleka rocznie. Na kolejnych miejscach plasują się Szwecja i Irlandia, w których ilość spożywanego mleka wynosi ponad 120 litrów na osobę. Prawie z każdym rokiem rośnie światowa produkcja mleka oraz przetworów mlecznych. Polska jest jednym z największych producentów mleka na naszym kontynencie, ale nie przekłada się to na spożycie mleka i jego przetworów. Wiele innych krajów przegania nas w tym względzie.  
 
Innymi produktami mlecznymi, bardzo chętnie spożywanymi w skali globalnej są sery żółte. Łącznie istnieje ponad 4000 gatunków sera, zaś w Polsce wytwarzanych jest około 90. Sery dojrzewające stanowią bogate źródło białka, wapnia i witaminy B 12. Sery żółte zawierają o wiele więcej wapnia od serów twarogowych. Polskie sery wyróżniają się doskonałą jakością oraz niewielką ilością soli. Norma europejska wynosi 2,5%, zaś w polskim wyrobie nie przekracza 1,5%. Coraz więcej osób zaczyna wyrabiać sery żółte według domowych przepisów. Takie sery, podobnie jak domowy chleb czy inne produkty nie zawierają chemii oraz dopasowane są do gustu domowników. Mleko i najróżniejsze przetwory mleczne, ze względu na dobroczynne składniki stanowią źródło dobrego zdrowia. 
 
W ramach World Milk Day odbywają się różne wydarzenia , takie jak koncerty, pikniki rodzinne, mistrzostwa w piciu mleka, demonstracje udoju i wizyty w gospodarstwie, z konferencje i seminaria, konkursy oraz szereg imprez poświęconych promocji wartości mleka i ilustrujących ważną rolę przemysłu mleczarskiego w gospodarce.